Bijdrage Integraal Huisvestingsplan 2025-2029
Geschreven op: | Door: Bart Drost
Voorzitter,
Soms kijk je lang naar iets uit. En als het moment suprême dan eindelijk is aangebroken, zijn er twee mogelijkheden. Of je bent blij met wat je ziet, omdat het voldoet aan je verwachtingen. Of je voelt een mate van teleurstelling, omdat je er meer van had verwacht.
We moesten ook lang wachten op het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP), dat nu voor ons ligt. En nu bent u natuurlijk benieuwd welk gevoel dit IHP bij ons opriep. Ik zal u zeggen: Beide.
Enerzijds waren we blij met wat we kregen. Een goed uitgewerkt en zorgvuldig opgesteld stuk. Het biedt een goed en betrouwbaar overzicht van wat er in de toekomst nodig is en hoe het college dit zou willen bereiken. Die betrouwbaarheid wordt bijvoorbeeld vergroot door het hanteren van verhoogde leerlingprognoses. Een goede keuze! Het is een IHP met grote impact voor de komende jaren. Op bijna alle scholen moet -soms heel forse- actie worden ondernomen.
Maar tegelijkertijd bekroop ons ook een gevoel van teleurstelling. Vooral toen we lazen dat de verduurzamingsopgave in dit IHP buiten beschouwing wordt gelaten en in het raadsvoorstel bij het voorgenomen besluit onder punt 1d is opgenomen: ‘nu geen invulling te geven aan de duurzaamheidsopgave, maar hier eventueel bij de kaderbrief 2026-2029 op terugkomen’.
Voorzitter, in de commissievergadering noemde ik reeds het voorbeeld van basisschool Kleurrijk, waar zomer en winter de ramen open staan, omdat anders de luchtkwaliteit heel slecht wordt. De kinderen hebben het koud, de school stookt voor de buitenlucht en de leerkrachten lopen vaak met hoofdpijnklachten rond. En dit wordt herkend binnen andere scholen. Voorzitter, duurzaamheid en frisse scholen is geen luxe, maar noodzaak. Een
gezonde leer- en leefomgeving is een basisvereiste voor het onderwijs. Tevens doet de verduurzamingsopgave recht aan de doelstelling dat het maatschappelijk vastgoed in 2025 energielabel A heeft en (bijna) energieneutraal is.
Daarom dienen wij een amendement in met de titel ‘Duurzaamheid en frisse scholen is geen luxe’. Met dit amendement wijzigen we besluitpunt 1d in: ‘De voorgestelde duurzaamheidsopgave op te nemen in de kaderbrief 2026-2029’ en dit amendement is mede ondertekend door PvdA/GL, WeWa en D66.
Met deze wijziging wordt de vrijblijvendheid om de verduurzaming wel of niet uit te voeren weggenomen en kan bij het opstellen van de kaderbrief gezocht worden vanuit welk budget de duurzaamheidsopgave gefinancierd kan worden. Ja, wij realiseren ons dat hier een prijskaartje aan hangt. Maar voor de PCW is het belangrijk dat wij met ons eigen vastgoed het goede voorbeeld laten zien. We hebben onszelf normen opgelegd als het gaat om het duurzaamheidsniveau en dat betekent dan ook dat we daar uitvoering aan moeten geven.
En uiteraard hopen en denken we dat we met de verdere uitwerking uiteindelijk op een lager investeringsbedrag zullen uitkomen, rekening houdend met eventuele subsidies en de afschrijvingstermijnen van de scholen. Een duurzame en frisse school, een noodzaak die we onze kinderen van harte gunnen!
Dank u wel.
Ons amendement werd met een ruime meerderheid van stemmen door de raad aangenomen. Dat is goed nieuws voor de Waddinxveense scholen!
Bart Drost
Raadslid PCW